Zwartebonen-zoeteaardappel-burger

Pompoensoep
Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten:

  • 200 gram zoete aardappel
  • 200 gram gekookte zwarte bonen zonder kookvocht
  • Evt. zout
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • ½ theelepel zwarte peper
  • Evt. ½ theelepel chipotle poeder voor de liefhebber
  • 130 gram havermeel (of 130 gram havermout vermalen in de keukenmachine tot een grof meel)
  • Olijfolie
  • 4 meergranen broodjes 

Voor de saus:

  • 30 gram geroosterde zonnebloempitten
  • 60 gram salsa verde of (vegan) mayonaise

Voor de garnering:

  • 1 rode ui in ringen gesneden
  • 30 gram gewassen en in dunne reepjes gesneden boerenkoolblad of ijsbergsla
  • Evt. 1 avocado of 1 rode paprika in reepjes gesneden

Bereidingswijze:

  1. Zorg dat de ingrediënten volgens het lijstje klaar staan en begin vervolgens eerst met het maken van de saus.
  2. Meng voor de saus 30 gram geroosterde zonnebloempitten en 60 gram salsa verde in een blender tot een gladde saus. Kun je niet makkelijk aan salsa verde komen? Dan kun je het eventueel zelf maken of een andere saus gebruiken zoals (vegan) mayonaise. Zet de saus afgedekt weg in de koelkast tot gebruik.
  3. Maak ongeveer 200 gram zoete aardappelpuree door een geschilde, gewassen en in blokjes gesneden zoete aardappel in 20 min. in een klein laagje water gaar te koken. Giet het kookvocht af en maak er vervolgens met een staafmixer of een pureestamper puree van.
  4. Om de zwarte bonenpuree te maken pureer je 200 gram gare zwarte bonen met een staafmixer. Wil je een wat grovere structuur? Dan kun je ervoor kiezen het te prakken in plaats van pureren.
  5. Vervolgens meng je de zwarte bonenpuree en zoete aardappelpuree met ½ tl zout en de volgende kruiden; uienpoeder, komijnpoeder,  gerookte paprikapoeder, zwarte peper, evt. ½ tl chipotle-poeder (voor de liefhebber).
  6. Roer 130 gram havermeel (130 gram havermout in de keukenmachine vermalen tot een grof meel of kant en klaar gekocht) door de puree.
  7. Laat het mengsel 5 minuten staan om de smaken goed te laten intrekken.
  8. Verdeel het mengsel in vier gelijke porties.
  9. Maak vier burgers van het mengsel.
  10. Verhit een dun laagje olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Leg de burgers in de pan en bak ze circa 4 min. aan beide zijden tot ze een krokant korstje hebben.
  11. Stel de hamburger samen: Leg de burger op een meergranenbroodje en beleg deze met de volgende toppings: saus, evt. 1 avocado in plakjes, 30 gram boerenkool of ijsbergsla, rode ui in ringen, evt. paprika in reepjes. Durf hier gerust variatie in aan te brengen.

Eet smakelijk!


Dit recept wordt u aangeboden door de Werkgroep Bloeizone Appelscha
www.bloeizoneappelscha.nl


Voor meer inspiratie:  Blue Zones Kookboek, Dan Buettner