Pompoensoep
Voor ongeveer 1,5 liter
Bereidingstijd: 45-50 minuten
Ingrediƫnten:
- 4-5 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 2 sjalotjes of 1 rode ui
- Stukje geschilde verse gember van ongeveer 5 cm (of u laat de gember achterwege)
- 200 gram winterwortel
- 1 pompoen van ongeveer 0,8-1 kg (oranje hokkaido of flespompoen) bij voorkeur biologisch (600-650 gram geschilde pompoenblokjes)
- 1 groentebouillonblokje voor 0,5 liter
- Peper
Voor de garnering: evt. kruiden zoals verse koriander, bieslook of peterselie
Bereidingswijze:
- Pel de ui en de knoflook en snipper deze fijn.
- Snijd het stukje gember in heel kleine stukjes (of u laat de gember achterwege).
- Schil de pompoen en de winterwortel, was deze en snij wortel en pompoen in kleine blokjes. Vindt u pompoen schillen en in blokjes snijden een lastige klus? Kies dan voor kant en klare blokjes uit de supermarkt.
- Verhit de olijfolie (niet te heet) in een grote pan met liefst een dikke bodem.
- Fruit de ui, de knoflook en de eventuele gember aan in de olie op matig vuur tot dit net glazig is geworden. Roer af en toe.
- Voeg de blokjes pompoen en de wortel toe en roerbak dit 5-10 minuten mee .
- Voeg vervolgens 0,5 liter water toe en het bouillonblokje.
- Breng dit onder af en toe roeren aan de kook.
- Laat het 20-25 minuten zachtjes doorkoken, onder af en toe roeren tot de blokjes zacht zijn.
- Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa (pas op, want de soep is nog erg heet).
- Breng op smaak met peper en eventuele andere smaakmakers (zie bij variatie).
Neem gerust 2 koppen als warme maaltijd en kies daarbij 1-2 sneetjes geroosterd meergranenbrood eventueel met boter of olijfolie.
Eet smakelijk!
Wilt u een iets uitgebreider recept?
Voeg dan in plaats van 200 ml. water soja room of kokosmelk toe.
Maak gebruik van andere specerijen zoals rode peper, curcuma of kerriepoeder.
Of voeg een scheutje ketjap manis toe, dit geeft de soep weer een heel andere smaak.
Dit recept wordt u aangeboden door de Werkgroep Bloeizone Appelscha
www.bloeizoneappelscha.nl
Voor meer inspiratie: Blue Zones Kookboek, Dan Buettner